Ras
De koeien van Hof de Eendragt zijn van het ras Hereford. De Hereford koe is in de wereld een breed verspreid ras. In landen als Australië bijvoorbeeld is het een van de meest voorkomende koeien. In Nederland en de ons omringende landen komt de Hereford echter relatief weinig voor. De Hereford is een roodwit gekleurd, goed bespierd vleesras met veel diepte en inhoud. Gemakkelijk afkalven en een goede kwaliteit van benen en klauwen zijn belangrijk. Herefords hebben een rustig, handzaam karakter en onderscheiden zich door goede moedereigenschappen. Gezondheidsproblemen komen bij dit sterke ras praktisch niet voor, de veearts is een sporadische gast. Het ras is verwant aan de bekende Schotse Hooglanders met hun grote horens, bruine kleur en typische kop.

De Hereford produceert een hoogwaardige vleeskwaliteit. Het vlees is licht gemarmerd, wat een uitstekende smaak aan het vlees geeft.

 

Voeding
In algemene zin zijn beide rassen eenvoudig te houden. De koeien eten voornamelijk gras, (graszaad)hooi en kuilgras, kunnen het gehele jaar buiten lopen, zijn vriendelijk en rustig en kalveren zelfstandig. Een perfecte koe om rond te wandelen in relatief arme natuurgebieden. Indien in de omgeving voldoende mogelijkheden ontstaan voor het biologisch telen van mais en gras zal geheel overgeschakeld worden naar de biologische teelt.

 

Huisvesting
De koeien leven zoveel mogelijk buiten, waar mogelijk in natuurgebieden in de buurt. Voor het geval ze tijdelijk naar binnen moeten, staan ze in onze bestaande schuur. De koeien staan niet vast maar kunnen vrij rondlopen in daarvoor bestemde boxen met een ruime hoeveelheid stro. We maken geen gebruik van preventieve antibiotica, behalve als een dier echt ziek is en bijvoorbeeld een ontsteking heeft, wordt antibiotica gebruikt.

 

Vlees
Het vlees van een Hereford is licht gemarmerd van structuur. Dit betekent dat het vlees een klein beetje vet bevat wat zorgt voor meer smaak en mals vlees. Bij het bakken smelten de vetdeeltjes waardoor minder boter of olie nodig is voor de bereiding. Verder is het vlees van onze koeien stevig en mooi van kleur.

MTS Hof de Eendragt

  • Kleinschalige boerderij met scharrelvarkens en natuurrunderen
  • 0115-481528
  • [email protected]
Zeker Zeeuws Streekproduct Vijf sterren varkens
Copyright 2024 Hof de Eendragt - Powered by Lightspeed