Het is weer herfst en dat betekent dat de koeien weer op stal gezet moeten worden. De komende weken worden ze uit de natuurgebieden gehaald. De reden van het naar binnen halen van de koeien is dat het niet toegestaan is om in de natuurgebieden, die we pachten van Staatsbosbeheer, runderen te laten lopen. In andere natuurgebieden is het simpelweg te nat en is er te weinig gras voor de beesten om de winter door te komen.

In april mogen ze weer de wei in. Zodra het dan droog genoeg is en er genoeg gras staat, brengen we ze weer terug, inclusief de kalfjes die dan ook weer geboren zullen zijn als het goed is.

De varkens kunnen en mogen wel buiten overwinteren. Als het koud is leggen we extra stro in de hokjes zodat ze het niet koud hoeven te hebben. De natuur is dat ze dan ook een extra laagje vet aanleggen tegen de kou. Ook kruipen ze tijdens hun slaapjes extra dicht tegen elkaar aan.

De biggetjes worden wel in de schuur geboren, zodat we ze goed in de gaten kunnen houden. Na een week of 10, als ze zelfstandig genoeg zijn, gaan ze de wei in.

Admin